Mletá káva zastáva v životoch mnohých z nás veľmi dôležité miesto

Mleta kava k raňajkám

Každý z nás má iste nejakú konkrétnu zložky potravy, bez ktorej si jednoducho nevie predstaviť svoje každodenné fungovanie a ktorú si ochotne dopraje v pravidelných dávkach. Medzi tie môžeme celkom pokojne zaradiť aj mletú kávu a pri nej máme v zásade 2 možnosti. Tou prvou je teda tá, že si kúpime už hotovú mletú kávu a bez nutnosti jej pomletia si budeme vedieť pripraviť obľúbený nápoj. Druhou alternatívou je teda tá, že si kúpime kávu nepomletú a teda v celých zrnkách. Mletie teda dnes už štandardne prebieha priamo v kávovare, no stále sa môžeme stretnúť aj s klasickými ručnými mlynčekmi. Takáto mletá káva sa teda vyznačuje veľmi vysokou mierou čerstvosti, jej chuť bude plná a aróma prakticky neodolateľná. Spomínané vlastnosti sú teda veľmi dôležité pre celkový dojem z pitia takejto mletej kávy a jej chuť bude určite dostatočne bohatá. Mleta kava a jej zrnká budú pritom najlepšie vtedy, ak nebudú príliš tmavé. Ich farba, ktorá sa neraz môže blížiť až k čiernej, môže celkom iste naznačovať, že zrná sú pražené až príliš dlho. 

Mletá káva a niekoľko vecí, ktoré zlepšia náš zážitok z jej pitia

Mleta kava do kávovarov
Zalievanie mletej kávy

Dostatočne kvalitná káva však nezávisí primárne len od farby zŕn a ich povrch by mal byť skôr matný ako lesklý. Taktiež by sa v nej nemalo nachádzať príliš veľa chybných zŕn, ktorých estetický dojem narúšajú rôzne deformácie a nedokonalosti na zrnách. Dôležitou súčasťou výrobného procesu kávy je proces praženia a v tomto prípade by sme sa mali obrátiť na tých dodávateľov, ktorí pražia kávu pri rešpektovaní všetkých zásad tohto procesu a starajú sa tak aj o zachovanie všetkých dôležitých vlastností tej ktorej odrody. Len vtedy si totižto bude vedieť zákazník tento nápoj naplno vychutnať a oceniť tak jeho jedinečnú chuť. Jednotlivé druhy mletej kávy sa pritom môžu hodiť na konkrétny typ prípravy a tieto informácie by mali byť uvedené na obaloch. Niektoré typy sa najlepšie hodia na podmienky domácej prípravy, iné sú zasa určené do espresso strojov alebo automatických kávovarov. Základné rozdelenie kávy je na arabicu a robustu. Prvý typ sa praží približne 3-krát viac, no druhá alternatíva je bohatšia na kofeín. V praxi sa možno stretnúť aj so zmesovými kávami, ktoré kombinujú oba druhy v jednom balení. Pre viac informácií kliknite na webovú stránku https://www.caffeitaliano.sk/.

You Might Also Like